Croque Madame – śniadanie godne księżnej

Każdy prawdziwy facet powinien przynajmniej raz na jakiś czas zrobić swojej kobiecie śniadanie do łóżka. Ty też. Ale Co zrobić, jeśli jedyne, co przychodzi Ci do głowy to jajecznica? Trzeba zwrócić się o pomoc do ekspertów. A ekspertami od śniadań zdecydowanie są Francuzi.

Croque Madame, czyli francuskie grzanki z jajkiem sadzonym, to świetny sposób, aby zaimponować poranną kuchnią. Nie są ani trudne, ani czasochłonne w wykonaniu, a zdecydowanie rozwalają system.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • Musztarda Dijon
  • 8 plastrów szynki
  • Starty ser
  • Masło
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 cytryny
  • 200 ml mleka
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Kiełki i szczypiorek do dekoracji

Rozgrzej piekarnik do 200-230 st. Celsjusza i ustaw go na termoobieg. Zanim skończysz wszystko przygotowywać, akurat się rozgrzeje.

protipKluczem do dobrego sosu beszamelowego jest ciągłe, intensywne mieszanie. Dzięki temu sos się nie zważy, nie przypali i będzie miał aksamitną konsystencję.

W małym garnku rozpuść ok. 1/5 – 1/4 kostki masła. Gdy się rozpuści i dobrze rozgrzeje, podsmaż na nim mąkę. Pilnuj tutaj ognia pod garnkiem. Łatwo ją przypalić. Mąka będzie gotowa, gdy osiągnie złoty kolor.

Następnie zacznij wlewać mleko. Zrób to powolutku, delikatnie. Jak wlejesz wszystko od razu to sos się zważy i będzie wyglądał jak rozgotowana kasza. Jeśli zauważysz, że zaczynają się robić grudki, przerwij na chwilę wlewanie mleka i zwiększ intensywność mieszania sosu.

Jak już wlejesz całe mleko i wszystko łądnie się połączy i rozmiesza, czas doprawić sos. Zmniejsz ogień na bardzo mały (tak, żeby go już tylko podgrzewać) i wlej do niego sok z połowy cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Nie przesadź z gałką, bo zdominuje cały sos i będzie słabo. Ja lubię, jak jest bardziej kwaśny i słony, ale Ty dopraw go według własnych upodobań. Pamiętaj, żeby był trochę mdły (ładnie zrównoważy resztę potrawy).

Jak już doprawisz sos, dorzuć do niego trochę startego sera (na oko 1 kopiastą łyżkę stołową) i mieszaj go tak długo, aż ser się równomiernie rozpuści. Gdy to zrobisz, zestaw sos z ognia – jest gotowy.

Teraz pora na grzanki. Każdą kromkę posmaruj masłem, następnie posmaruj obficie musztardą Dijon. Gdy to zrobisz, złóż tosty: kromka chleba, szynka, solidna porcja tartego sera, szynka, kromka chleba. Kromki chleba powinny być posmarowane musztardą od wewnątrz. Tak przygotowane tosty wrzuć do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz je, aż będą chrupiące i złociste. Co jakiś czas dociśnij je, żeby se ładnie skleił kromki chleba ze sobą (nie rozwalą się na talerzu).

Jak grzanki będą gotowe, wyłóż je na talerze i przykryj folią aluminiową, aby nie wystygły, jak będziesz smażył jajka.

Tak, zgadłeś. Usmaż jajka :). Sadzone. Pilnuj, żeby się nie rozlały i żeby żółtko się nie ścięło. Gdy to zrobisz, zdejmij folię z tostów i wyłóż na nie jajka.

protipChcesz usmażyć dowolną ilość jajek sadzonych tak, aby każde było gotowe w tym samym momencie, i żeby się nie rozlewały? Wbije najpierw do miski, a potem delikatnie przelej na rozgrzaną patelnię.

Całość polej sosem i delikatnie obrzuć szczypiorkiem i kiełkami.

Voila! Śniadanie gotowe. Teraz jeszcze tylko kawka, ale to już każdy wie jak zrobić :).

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s