O przyprawach słów kilka

Jako typowy facet, lubię proste rozwiązania. Lubię, gdy ktoś jasno mówi co mogę, a czego nie. Co się opłaca, a czego nie warto robić. Jeszcze do niedawna świat mieszania i kompozycji przypraw był dla mnie totalnie nieznaną ziemią. Tym bardziej, że jako takich zasad i ram nie napotkałem. Jeszcze raczkuję w tym temacie, dlatego w tym wpisie spróbuję usystematyzować to co wiem, a także przedstawić to, czego się dowiedziałem gdy przygotowywałem się do sporządzenia poniższego tekstu.

Zacznę od listy najpopularniejszych przypraw wraz z odpowiadającym im profilem smakowym. Purystów uprzedzam: to zdecydowanie nie będzie fachowy opis, a jedynie spis moich subiektywnych odczuć.

  • Ziele angielskie – ziemisty, słodki
  • Liście laurowe – gorzki
  • Kardamon – słodki
  • Bazylia – słodki, „ziołowy”
  • Cynamon – ziemisty, słodki, ostry
  • Pieprz kajeński – pikantny
  • Kumin – dymny, ziemisty
  • Goździki – ziemisty, słodki
  • Kolendra – ziemisty, pieprzny, kwaskowaty
  • Gałka muszkatołowa – słodki, mdły
  • Oregano – ziemisty, „ziołowy”
  • Papryka – słodki, pikantny
  • Imbir – słodki, pikantny
  • Rozmaryn – ziemisty
  • Tymianek – ziemisty
  • Kurkuma – pieprzny, gorzki

O tym, do czego się nadają, napiszę w dalszej części tego postu. Poniżej przedstawiam podstawowe połączenia tych przypraw w najpopularniejsze mieszanki.

Przyprawa curry

  • Kurkuma
  • Kolendra
  • Kumin
  • Kozieradka
  • Czerwona papryka

Chińska przyprawa pięciu smaków

  • Goździki
  • Anyż gwiaździsty
  • Koper włoski lub kozieradka
  • Pieprz syczuański
  • Cynamon

Mieszanka kajeńska

  • Pieprz czarny
  • Papryka
  • Kumin
  • Pieprz kajeński
  • Tymianek

Zioła prowansalskie

  • Rozmaryn
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Oregano
  • Szałwia
  • Estragon

Ras el hanout (marokańska mieszanka przypraw)

  • Kardamon
  • Goździki
  • Cynamon
  • Papryka
  • Kolendra
  • Kumin
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz
  • Kurkuma

Garam masala (indyjska mieszanka przypraw)

  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • Goździki
  • Kardamon
  • Pieprz
  • Kolendra
  • Kurkuma
  • Kumin

To daje jakiś pogląd na to, jak warto mieszać ze sobą przyprawy. Szczerze mówiąc, nie zdziwię się, jeśli uznasz, że wszystko można mieszać ze wszystkim. W gruncie rzeczy tak jest, ale niektóre połączenia są lepsze niż inne. Spójrzmy, jak się kształtuje podział przypraw na kuchnie:

Przyprawy wg kuchni

Super, jeszcze większy burdel. Dlatego postanowiłem wyszperać następującą klasyfikację: jakich przypraw używać do jakich produktów. Poniżej przedstawiam wyniki. W formie PDF, gdybyś chciał mieć taką rozpiskę pod ręką w kuchni.

Przyprawy wg użycia

Teraz powinno być trochę jaśniej. Mimo wszystko, zachęcam do eksperymentów. Ok, powiało trochę hipokryzją. Łosoś w przyprawie curry lub kurczakowej wciąż nie mieści mi się w głowie ;).

Przypominam, są to moje przemyślenia na ten temat. Jeśli się z czymś nie zgadzasz lub uważasz, że czegoś tu brakuje – napisz w komentarzu.

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Helen G. pisze:

    Bardzo lubię wszelkie przyprawy. Nie wyobrażam sobie używać do dań jedynie soli i pieprzu, choć wiem, że niektórzy w taki sposób gotują. Osobiście lubię łączyć kilka przypraw naraz. Robię to intuicyjnie 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s