Łosoś w sosie gruszkowym

Bardzo lubię łososia. Jest bardzo wdzięczny w obróbce. Łatwo go przyrządzić – czy to w piekarniku, czy na patelni. I ciężko go spierniczyć.

Jakiś czas temu znalazłem tutaj super przepis na przyrządzenie tej ryby. Pozwoliłem sobie jednak zmodyfikować trochę ten przepis, aby sos był bardziej owocowy i delikatny.

Jest to mój ulubiony sposób przyrządzania łososia. Tyle tytułem wstępu, gotowania czas zacząć:

Składniki (dla dwóch osób):

  • 2 steki z łososia ok 200g każdy
  • 3 gruszki
  • 4 plasterki limonki
  • 350ml cydru
  • ok 60g masła
  • pół łyżeczki otartego tymianku
  • sól, pieprz

Łososia posól i popieprz. Na średnim ogniu rozpuść masło na patelni. Obsmaż rybę delikatnie z każdej strony tak, aby pory w mięsie się zamknęły (będzie wtedy bardziej soczysty).

W tym czasie obierz gruszki ze skóry i podziel wzdłuż na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne. Gdy łosoś się trochę zarumieni, zwiększ ogień i wrzuć owoce na patelnię. Smaż wszystko razem, aż owoce się przyrumienią. Gruszki powinny zabarwić się na rogach na złoto-brązowo. Wtedy będziesz miał pewność, że zawarty w nich cukier zaczął się karmelizować.

protipGdy łosoś zacznie dochodzić, zrobi się strasznie kruchy. Używaj dwóch łopatek i przewraca go bardzo delikatnie, żeby Ci się nie rozpadł na atomy.

Pamiętaj, aby przez cały ten czas obracać łososia, żeby się nie przypalił. Owoce się przyrumieniły? Dobrze. To wlej teraz cydr i zwiększ ogień, aby płyn szybciej się zagotował. Gdy zacznie się gotować, możesz zmniejszyć go z powrotem.

Gdy alkohol odparuje (cydr znacząco zmniejszy swoją objętość), wrzuć tymianek i przykryj patelnię pokrywką. Całość musi się lekko poddusić przez około 5-10 minut.

Następnie, wyłóż łososia na talerze. Plasterki limonki będą wyglądać nieapetycznie – wywal do piekła. Gruszki ułóż jakoś finezyjnie na talerzu, opierając je o łososia. Jeśli chcesz, możesz dodać plasterki świeżej limonki.

Łosoś sobie odpoczywa, a Ty szybko zrób sos. Zwiększ płomień pod patelnią i szybkość ruchów. Wrzuć masło na patelnię, zeskrob to, co przywarło do patelni i rozpuść masło energicznie je mieszając. Odparuj silnie sos, żeby zrobił się gęstszy.

protipKiedyś, zamiast suszonego tymianku otartego, użyłem świeżego. Nie wiem czemu, ale podczas smażenia zrobił się zajebiście gorzki. Sprawa jeszcze do przemyślenia i zbadania, ale ja bym Ci polecał użycie tej przyprawy „z paczki”, a nie z doniczki.

Na koniec, polej całość sosem.

Moim zdaniem, to najlepszy łosoś, jakiego udało mi się zrobić. Ogólny, wszechogarniający wypas. Zwykle podaję go z pieczonymi ziemniakami lub domowymi frytkami.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s