Paprykowe penne z kurczakiem

Tym razem naszła mnie ochota na makaron. Nie chciałem jednak robić zwykłego spaghetti – to miała być romantyczna kolacja tylko we dwoje, więc głośne ciumkanie długiego makaronu i ser na brodzie odpadały. Miałem też zajebiście mało czasu – w niecałą godzinę musiałem przygotować stół, danie główne i deser. Udało się :). A przepis na danie główne przedstawiam poniżej.

Składniki (na dwie osoby):

  • Jedna pojedyncza pierś z kurczaka
  • Dowolny makaron – ja wybrałem penne
  • Pół papryki czerwonej
  • Pół papryki żółtej
  • Około 2 szklanek mleka
  • Sól, pieprz
  • Papryka ostra w proszku
  • Chilli w proszku
  • Olej z pestek winogron
  • Cebula
  • Natka pietruszki
  • Starty ser żółty (najlepiej parmezan, ale ja zrobiłem na zwykłej goudzie 😉

Pierwsze, co musisz zrobić, to wstawić wodę na makaron. Posól ją i wlej trochę oliwy, aby makaron się nie skleił. Następnie pokrój kuraka i papryki w paski o długości około 3 cm. Cebulę pokrój w piórka.

Powinieneś zacząć od smażenia kurczaka. W rondelku rozgrzej olej i rzuć na niego mięso. Nie sól, żeby nie puściło wody. Jak już będzie elegancko zrumienione, weź łyżkęcedzakową i zdejmij mięso na jakiś talerz. Teraz do tego samego garnka, na ten sam tłuszcz wrzuć paprykę i cebulę – na raczej mały ogień. Teraz całość posól i popieprz. Pamiętaj, aby dość intensywnie mieszać, bo jak cebula przywrze i się zjara, to danie będzie się nadawało do kibla. Tzn. będzie okej, ale dupy nie urwie.

Gotujesz w międzyczasie makaron? Dobrze. Sprawdź, czy jest miękki. Jeśli tak, to go odlej i zhartuj zimną wodą – nie sklei się.

Jak skóra papryki zmięknie, a cebula ładnie się zeszkli, czas wrzucić z powrotem kuraka. Smaż chwilę razem.

A teraz zagęść ruchy. Dodaj paprykę ostrą w proszku i chilli w proszku. Ja użyłem dosyć dużo, ale Ty zrób jak lubisz. Pamiętaj, że zawsze możesz doprawić. Zaraz po wrzuceniu dodaj makaron i zalej wszystko mlekiem tak, aby zakryć całą treść. Musisz to zrobić szybko, żeby przyprawy się nie przypaliły i makaron nie przywarł do garnka.

protipJeśli masz świeżą papryczkę chilli, wrzuć ją zamiast tej w proszku. Danie wyjdzie zajebiste. Jeśli Twoja lepsza połówka niezbyt dobrze znosi ostre, to jest patent, jak troszkę zmniejszyć ostrość papryki.

Odetnij zieloną łodygę, poroluj paprykę po blacie jak cygaro, albo jak walec z plasteliny. Następnie, chwyć ją za końcówkę i popukaj nią w blat. Nasiona powinny wypaść – wyrzuć je. Następnie rozetnij wdłuż i rozłóż, aby wyciągnąć resztę ziaren. Papryka gotowa jest do pokrojenia i wrzucenia do gara.

Zwiększ ogień na maksa i wymieszaj całość dokładnie. Dodaj ser. Jeśli wyjdą Ci ciągnące się grudy, nic się nie martw. Mieszaj dalej, tak długo, aż znikną pod wpływem temperatury. Poczekaj, aż mleko trochę odparuje. Generalnie nie chcemy zupy, tylko ładny, gęsty sos.

Jak całość się ładnie zredukuje, danie będzie gotowe. Po nałożeniu posyp z wierzchu trochę natki pietruszki. Magnifico :).

Advertisements

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s