Zapiekanka z cukinii i klopsów

Jakoś tak się stało, że skończyliśmy w niedzielę kompletnie bez żadnego pomysłu na obiad i z pustą lodówką. Trzeeba było szybko wymyśleć coś ciekawego, ale żeby się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę.

Składniki (dla trzech osób):

  • 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • dwie małe cukinie
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • duże opakowanie śmietany 12%
  • koperek
  • ser gouda
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Gotowanie zaczynasz od cukinii. trzeba ją umyć i odciąć obydwie końcówki. Następnie, weź obieraczkę do warzyw i pokrój ją wzdłuż na cieniutkie plasterki. Musi Ci wyjść coś w rodzaju makaronu pappardelle. Posól paski, przmieszaj je dokładnie i odstaw na bok.

Cebulę pokrój w piórka i czosnek w kostkę.

Teraz weź się za mięso. Wrzuć je do miski, posyp przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj całość. I na Boga zrób to po męsku – ręką, a nie łyżką. Ściskaj mięso, żeby wychodziło Ci między palcami. Jak już całość dokładnie wyrobisz, weź trochę mięsa na rękę i uformuj pierwszą kulkę o średnicy ok. 2-3 cm. Utocz w ten sposób kulki z całego mięsa. Włącz piekarnik na 230 stopni – niech się grzeje.

protipŁatwiej Ci będzie uformować kulki, jeśli będziesz miał cały czas wilgotne ręce. Mocz je co jakiś czas pod kranem, a mięso nie będzie się przyklejać ani do rąk, ani później do talerza.

Na dobrze rozgrzaną patelnię polej trochę oliwy i delikatnie włóż pulpety. Musisz to zrobić delikatnie, żeby się nie spłaszczyły i żeby się nie posklejały ze sobą. Przesmaż je na złoty kolor z każdej ze stron.

Jak już klopiski się zrumienią, zdejmij je łyżką cedzakową z patelni. Zmniejsz ogień i na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek. Zesmaż je intensywnie mieszając (jak sfajczysz czosnek to zrobi się  gorzki i potrawa będzie do dupy).

Gdy cebula będzie gotowa, zalej ją śmietaną. Intensywnie mieszając, doprowadź ją do wrzenia. Teraz wrzuć z powrotem pulpety. Dorzuć cukinię (powinna puścić trochę wody do tego czasu) i pomidory. Zacznij do dusić na niedużym ogniu.

Poszatkuj szybko pęczek koperku (na oko ze trzy  łyżki stołowe) i dorzuć do patelni. Jeśli uznasz, że potrawa ma za mało wody, dolej z pół szklanki.

protipJeśli liczysz na coś więcej po posiłu, to ostrożnie z czosnkiem ;D. W przeciwnym wypadku, nie bój się użyć go trochę więcej – jest cholernie zdrowy i rewelacyjnie łączy się z cukinią.

Podobnie z koperkiem – moim zdaniem w tej potrawie nie ma czegoś takiego jak „za dużo”. Dodaj go śmiało, a doda potrawie nieco lekkości.

Jak cukinia i pomidory zmiękną, przerzuć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryj pastrami sera i wrzuć do pieca. Zapiekaj całość tak długo, aż ser się zrumieni. I gotowe!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s