Banany w czekoladzie

Od kiedy bawię się gotowaniem, zawsze chciałem zrobić deser na miarę ekskluzywnej restauracji. Nie chodzi tu o jakieś turbo drogie wychuchane niewiadomoco. Chciałem, żeby to wyglądało tak, jakby wyszło spod ręki Gordona Ramsaya.

Ponieważ czasu było mało (opis dania głównego z tego wieczoru znajdziesz tu), wybór padł na banany w czekoladzie. Prosty deser, a daje świetne pole do popisu. Efekty zobaczysz na zdjęciu, a poniżej możesz obczaić przepis.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 8 biszkoptów (takich dla dzieci z paczki)
  • 1 banan
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • Sok z 1 cytryny

Przyrządzanie deseru zacznij od wyjęcia niedużego garnka i wlania do niego wody. Tak z połowę. Dobierz go tak, aby pokrywał większą część powierzchni głębokiego talerza.

Wstaw go na ogień – niech woda się zagotuje. W tym czasie, pokrój banana na osiem równych plastrów (końcówk wywal do śmieci albo zjedz). Plastry powinny mieć około 2-2.5 cm grubości.

Do małej miseczki wyciśnij sok z cytryny i obtocz w nim dokładnie każdy plasterek. Możesz na razie w nim zostawić banana, niech się moczy. Nabierze kwaskowatego posmaku i nie zczernieje.

protipCytryna zapobiega zmianie koloru wielu produktów. Warto nią skropić gruszki, jabłka, banany, ryby. Sok dodany na początku gotowania do barszczu spowoduje, że zachowa on swój intensywny kolor i nie zbrązowieje.

Gdy woda się zagotuje, zmniejsz mocno ogień i postaw na garnku głęboki talerz. Będziesz robił tak zwaną kąpiel wodną.Połam czekoladę na kostki i wrzuć na talerz. Mieszaj tak długo, aż będzie bardzo płynna.

Teraz weź biszkopty i na każdym z nich, na środku zrób kleksa z czekolady. Tylko nie umaziaj całego biszkopta. Niech to wygląda estetycznie :). Następnie, weź plastry banana i przyklej je do piszkoptów. Musisz to zrobić dość sprawnie, żeby czekolada nie zdążyła zastygnąć.

Jak już przykleisz banany do biszkoptów, ułóż je jakoś estetycznie na talerzach. Na koniec weź łyżkę stołową i zanurz w cały czas podgrzewanej czekoladzie. Trzymając łyżkę około 30-40 cm nad talerzem przechyl ją, pozwalając spłynąć czekoladzie. Wykonaj kilka energicznych ruchów nad talerzem aby utworzyć artystyczne mazy na bananach i talerzu.

To samo powtórz z drugim talerzem. Gotowe!

Jeden banan na dwie osoby może się wydawać zbyt małą ilością, ale myślę, że wystarczy. Zarówno banan jak i gorzka czekolada są dość sycące, a ta ostatnia dodatkowo jest intensywna w smaku.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s