Krem z brokułów

Dziś będzie lekko, zdrowo i zielono. Jeśli Twoja wybranka się odchudza, to ta zupa będzie w sam raz dla niej.

Uwaga: Poniższy przepis zawiera migdały, które są silnym alergenem. Jeśli chcesz je podać, upewnij się, że nikogo nimi nie zabijesz.

protipJeśli okazało się, że ktoś z „odbiorców” jest uczulony, migdały możesz zastąpić chlebem. Nie dodawaj go do gotowania tak jak pierwszej części migdałów, ale pokrój w kostkę i upraż, aby posypać nim zupę na koniec.

Składniki:

  • 2 brokuły
  • duża garść migdałów, obranych ze skóry i rozdzielonych wzdłuż na pół
  • 1 mała cebula (duża szalotka byłaby najlepsza)
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • dwie łyżki śmietany 12%
  • płaska łyżka masła
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liście laurowe. pieprz w ziarnach

Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do małego garnka włóż udko z kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień. Jak zacznie się gotować i pienić, usuń pianę razem z całym syfem, który wypłynie na powierzchnię. Następnie wrzuć przyprawy: ziele angielskie i pieprz (po 5-10 ziarenek), ze 3 listki laurowe. Niech się pogotuje z 15 minut. Obierz marchewkę i pietruszkę i dorzuć do garnka. Gotuj, aż jarzyny będą miękkie i mięso będzie odchodzić od kości.

Gdy bulion sobie pyrka, Ty weź się za brokuły. Umyj je, odkrój różyczki od łodygi i te większe poprzekrajaj na pół. Cebulkę skrój w kostkę.

Do garnka, w który będziesz gotował później brokuły (dobierz taki, żeby się zmieściły), wrzuć masło i rozpuść je. Następnie wrzuć cebulkę i zeszklij ją. Zdejmij na chwilę garnek z ognia, wrzuć różyczki brokułów i zalej je wodą. Woda ma je jedynie przykryć – nie wlewa za dużo. Wstaw garnek z powrotem na ogień. Dorzuć połowę migdałów i posól nieco zupę.

Gotuj brokuły, aż będą miękkie (łyżka ma przekrajać je bez wysiłku). Pamiętaj, aby gotować je pod przykryciem – dzięki temu zachowają kolor. Możesz też dodać kilka kropel soku z cytryny.

Nie stresuj się, że woda Ci wyparuje. Gdy tylko bulion będze gotowy, przelej go przez sitko do garnka z brokułami, uzupełniając poziom tak, aby je tylko przykryć. Cały myk z tą zupą polega na tym, że ma być zajebiście gęsta – tylko wtedy wyjdzie fajny krem.

Jak brokuły będą już elegancko ugotowane (możesz je nawet delikatnie rozgotować), wyłącz ogień, weź blender i przemiksuj wszystko dokładnie. Użyj tej końcówki: klik. Powinien Ci wyjść gładki, aksamitny, w miarę gęsty i cholernie zielony krem. Teraz możesz doprawić całość. Doprawiaj tylko solą i pieprzem – nie używaj maggi, bo spi***lisz zupę.

protipJak już jesteśmy przy temacie. Moje skromne zdanie brzmi: wypieprz maggi do śmieci. Zawiera zajebiste ilości glutaminianu monosodowego, soli i zapewne innych gówien, o których producent zapomniał wpomnieć na etykiecie. Będzie zdrowiej, a każdy szanujący się kucharz (taki jak Ty!) spokojnie da radę się bez niej obejść.

Gdy doprawisz zupę, nie podawaj jej jeszcze. Przed samym rozłożeniem zupy do misek, weź patelnię i rozgrzej ją. Nie lej na nią tłuszczu! Jak sprawdzić, czy patelnia jest dobrze rozgrzana? Patent na to znajdziesz tutaj.

Zatem, gdy patelnia się odpowiednio rozgrzeje, wrzuć na nią resztę migdałów. Będziesz je prażył. Uważaj, żeby ich nie przypalić, więc ciągle je intensywnie mieszaj. Gdy zaczną się rumienić, zdejmij je z patelni – są gotowe.

Teraz jest czas na podanie zupy. Wlej zupę na talerz, posyp prażonymi migdałami. Na koniec, na łyżkę stołową nałóż porcję śmietany i bardzo delikatnie nałóż na powierzchnię kremu na środku talerza. Jak zrobisz to umiejętnie, to nie zanuży się i utworzy ładną dekorację. Gotowe!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s