Bułka z wkładką

Jak pisałem w poprzednim poście, osatnio w biiurze dużo pracy i stresów. W związku z tym, sił na pisanie było mało, a czasu na gotowanie też jakby mniej. A zjeść by się coś chciało. Stąd wykluła ta się szybka przekąska.

Składniki (dla dwóch osób):

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • dwie małe bagietki z biedronki
  • troszkę startego sera żółtego
  • 1/4 kostki masła
  • ser żółty w plastrach
  • dwa ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • jajko
  • garść mąki
  • olej
  • sól, pieprz

Pierś pokrój pod skosem na paski przypominające rozmiarem paluszki rybne. Powinny mieć długość ok 5-7 cm i grubość ok 2 cm. Rozgrzej piekarnik: 200 stopni z termoobiegiem.

protipTeraz tak sobie myślę, że wersja z wykorzystaniem paluszków rybnych też mogłaby być całkiem spoko. Trzeba będzie kiedyś wypróbować.

Solidnie posól i popieprz kuraka. Następnie dokładnie obtocz kawałki najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w mące.

Rozgrzej patelnię porządnie i wlej na nią trochę oleju. Gdy temperatura będzie już wysoka, przełóż paluszki z kurczaka na patelnię. Obsmaż porządnie z każdej strony. Obracaj je często, żeby się nie przypaliły. Gdy kurczak będzie gotowy w środku, zdejmij go z patelni i odłóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć go z tłuszczu.

Następnie, weź bułki, przekrój je na pół i wydrąż środek. Owiń każdy kawałek kurczaka serem żółtym i wciśnij go do wnętrza bułki. Złącz połowy każdej z bułek i pokrój je w plastry o grubości ok 2,5-3 cm. Połóż bułki na blaszce do pieczenia tak, aby plastry się stykały.

W małym garnku rozpuść masło i przelej do jakiejś małej miseczki/kubka. Musi być płynne. Poszatkuj drobno czosnek (albo przeciśnij przez praskę), wrzuć do masła. Poszatkuj pietruchę i również dorzuć do masła. Dokładnie całość wymieszaj.

Weź łyżkę i delikatnie polej od góry bułki przygotowaną mieszanką. Posyp je też startym serem. Wrzuć je do pieca i piecz, aż ser się stopi i bułki będą chrupiące.

W sam raz na mecz albo do grania :). Smacznego!

Reklamy

3 Comments Add yours

  1. 5000lib pisze:

    Ja lubię w cieście francuskim polecam. Albo z kurczakiem, albo z grzybami, serem, papryczką chili, ziołami. Polecam, Można nieco wykwintniej, można przekąskowo potraktować.

    Polubienie

    1. Piotr Zieliński pisze:

      Paszteciki z ciasta francuskiego to specjalność żony :). Może uda mi się ją namówić na gościnny wpis :).

      Polubione przez 1 osoba

      1. 5000lib pisze:

        Z chęcią przeczytam. I może zrobię sama. Pozdrawiam :).

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s