Kurczak z warzywami

Mimo, że zazwyczaj staramy się za wszelką cenę zjeść obiad razem zdarza się, że jem w domu sam. Powody są różne: żona w delegacji, na spotkaniu z psiapsiółami. W takich sytuacjach zazwyczaj nie chce mi się gotować. Jak cholera. A zjeść po robocie trzeba. Wtedy wiadomo, wieje stereotypem: facet sam w domu = głodówka, pizza albo pierogi z biedry. Niepotrzebne skreślić.

Jeszcze na studiach wymyśliłem sobie potrawę, którą robię w takich sytuacjach. Założenia są proste: ma być konkurencyjnie pod względem ilości, prostoty i czasu wykonania dla fastfoodów i dań gotowych.

Składniki (dla czterech osób):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 paczka przyprawy do kurczaka „złocistej”
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 słoik marchewki konserwowej z groszkiem (0,8-1 litr)
  • 1 szklanka śmietany
  • trochę ketchupu

Podstawową regułą jest oszczędność czasu, więc nie zdziwcie się, jeśli coś będę robił „niezgodnie ze sztuką”.

Na patelnię wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. W tym czasie pokrój mięso w kostkę o boku 1,5 – 2 cm. Wrzuć na patelnię. Posyp go hojnie przyprawą do kurczaka i dokładnie zamieszaj. Nie bój się dowalić do pieca z ilością. Po pierwsze, jak dodasz potem śmietanę, to całość będzie delikatniejsza. A poza tym, jeśli dziś tak jak ja gotujesz dla siebie, może być słono i intensywnie (bo pewnie i tak zapijesz to browarkiem, skoro jesteś sam ;)).

Smaż kurczaka pod przykryciem – niech się udusi. W tym czasie odcedź warzywa – nie chcesz wsypać ich do potrawy razem z płynami.

Gdy będzie już gotowy, dodaj warzywa konserwowe, dokładnie zamieszaj i posyp jeszcze przyprawą do kurczaka. Może Ci się to wydać chore, ale ja zazwyczaj zużywam na całą potrawę prawie całą paczkę tej przyprawy.

Duś całość pod przykryciem kilka minut (4-5 min). Plan jest taki, żeby fasola zmiękła, a marchewka oddała trochę wody. W międzyczasie weź szklankę, wlej  do niej śmietanę. Dodaj ketchupu i zamieszaj. Całość ma mieć kolor jasnołososiowy.

Gdy uznasz, że już czas, dodaj mieszankę śmietany i ketchupu i dokładnie zamieszaj całą zawartość patelni. Doprowadź do wrzenia. Posmaż bez przykrycia jeszcze przez 2-3 minuty.

Gotowe. Przy odrobinie wprawy można zejść z czasem wykonania do 20 – 25 minut. To dwa razy szybciej niż przyjazd zamówionej pizzy i jakieś 10 minut dłużej niż odgrzewanie pierogów z dyskontu. Według mnie, zdecydowanie się opłaca :). Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s