Meksykańskie koszyczki z tortilli

Uff… już dawno nic nie pisałem. Co tu dużo mówić, przy nowo narodzonym dziecku czas zap****la jak przed maturą. Albo jeszcze szybciej. Nie mniej jednak, chciałoby się czasem po położeniu małej usiąść z piwkiem i przekąsić coś ciekawego. Poniżej przedstawiam pomysł na przekąskę, która świetnie sprawdzi się zarówno podczas oglądania filmu, jak też podczas spotkań z przyjaciółmi.

Składniki (na 12 koszyczków):

  • 3 spore tortille
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • sól, pieprz
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 papryki czerwonej lub  zielonej
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • pieprz cayenne lub papryka ostra
  • 1 nieduża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku (w porywach do trzech)
  • 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • natka pietruszki
  • śmietana 12%
  • starty ser żółty

Wymagany sprzęt:

  • blacha na mufinki (nie silikonowa!)

Zacznij od pokrojenia chilli, papryki (wypieprz wcześniej ich nasiona) i cebuli w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu. Fasolę odsącz – nie chcesz, aby woda z puszki była w daniu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

protipJeśli nie masz moździerza (do którego kupna gorąco namawiam), możesz rozcierać przyprawy płaską stroną łuczka do mięsa, lub położonm na płasko nożem szefa. Roztarte przyprawy uwalniają cholernie dużo aromatu. Dzięki temu ugotujesz smaczniej i… oszczędniej.

Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu (niedużo, bo z mięsa wołowo-wieprzowego pewnie się trochę wytopi). Rzuć mięcho na ogień i zacznij smażyć, rozdrabniając je na drobne cząstki. Solidnie posól i popieprz, dorzuć kolendrę. Mieszaj, żeby Ci nie przywarło , bo będzie do dupy.

Jak już mięso się zacznie rumienić, dorzuć pokrojone wcześniej papryki, cebulę, czosnek i fasolę. Teraz musisz mieszać praktycznie cały czas. Czosnek nie może się przypalić, a cebula ma się zeszklić.

Jak uznasz, że zawartość patelni ma już dość, odstaw na bok. Teraz zajmiesz się tortillami. Połóż placek przed sobą na desce do krojenia i wyobraź sobie wpisany w niego kwadrat. Wytnij go. Teraz weź ten kwadrat i przetnij go na pół. Powstałe paski też przekrój na pół. W ten sposób z każdego placka powinieneś otrzymać cztery takie same kwadraty.

Weź blachę do muffinek, delikatniee posmaruj tłuszczem (masło będzie spoko). Teraz powciskaj delikatnie kwadraty tortilli tak, żeby utworzyły koszyczki. Zrób to jednak delikatnie, bo tortilla lubi się rwać, a tego nie chcemy.

Teraz zacznij nakładać farsz do koszyczków: łyżka mięcha z patelni, odrobina sera tartego, znowu łyżka mięcha, znowu szczypta sera.

Już prawie koniec. Teraz trzeba tylko wstawić koszyczki do piekarnika na parę minut. OK, przyznam się. Nie mierzyłem czasu. Zależy nam tylko na tym, żeby ser się rozpuścił, a tortilla zrobiła się chrupiąca, lekko przyrumieniona.

Po wyjęciu z pieca, przełóż koszczki na talerz, do każdego z nich włóż delikatnie łyżkę śmietany i każdą z nich posyp poszatkowaną natką pietruszki. Et voilà!

Zachęcam do eksperymentowania z przepisem. Ciekawie byłoby dodać kukurydzy, jakiegoś sosu pomidorowego, może użyć przyprawy do taco. Jeśli masz jeszcze jakieś pomysły, podziel się proszę w komentarzach.

Reklamy

4 Comments Add yours

  1. 5000lib pisze:

    Gratuluję Wam, szczęścia, piękna i radości, dla Waszej Trójki! Chyba, że jest Was więcej? Dzięki, że piszesz!

    Polubienie

    1. Piotr Zieliński pisze:

      Jest nas trójka. W sumie, to trzy i pół, licząc psa ;). Dzięki za życzenia!

      Polubione przez 1 osoba

      1. 5000lib pisze:

        Proszę bardzo. 🙂

        Polubienie

  2. kruzmanka pisze:

    te koszyczki wyglądają bardzo smacznie 🙂 Muszę sobie kupić tylko foremki, żeby je zrobić. Dzięki za propozycję 🙂 Gratuluję powiekszenia rodziny 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s